söndag 6 januari 2013

DN Kultur om flygrädsla

Den 23 December, dagen före julafton 2012, hade Dagens Nyheter en stor artikel i DN kulturbilaga om flygrädsla. Under rubriken "Livrädd att flyga" berättar författaren och DN skribenten Aase Berg om sin flygrädsla och vägen bort ifrån den.

Hon berättar att hon, som så många andra, upplevde flygningen som spännande och rolig,,, sedan kom barnen. Hon beskriver också en skrämmande upplevelse där flygplanet träffades av ett åsknedslag.
Att flygplan drabbas av blixtnedslag är inte helt ovanligt, och brukar inte leda till några större problem.

"Min generella dödsångest sprungen ur föräldraskapets sårbarhet hade plötsligt förankrats i en enda, konkret företeelse".

Hon konstaterar också vidare att alkohol och lugnande medel inte är någon bra strategi för att bota flygrädsla. Hon beskriver också hur fantasin gör sitt till. Att frossa i flygolyckor av alla de slag, känns inte alls bra. Sådana tankar känner jag personligen att det är helt nödvändigt att bestämt slå ifrån sig, där uppe i det blå. Det tjänar inte något till.

En viktig sak som artikelförfattaren för fram är däremot vikten av att informera sina passagerare på ett sakligt och uppriktigt sätt. Att som kabinpersonal verka på ett proffesionellt och lugnt sätt är också av största vikt.

Efter en flygrädslekurs har artikelförfattaren nu kommit över sin flygrädlsa och ser fram emot en resa till USA.

Vägen till att bli fri från sin flygrädsla kan se ut på många sätt och är i högsta grad individuell. Ge inte upp! Du kan också komma över Din rädsla! Lycka till!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Skriv mer i detta ämnet.. Är verklign ULTRA SUPER rädd under flygning... Total döds ångest, panik, klaustrofobi och fan i helvet uppenbarar sig:(
Sandra

Eva Johansson sa...

Det finns en app som heter Flyg Fri, med mental träning för dig som vill bli av med din flygrädsla och känna dig bekväm när du flyger.

Den passar alla som har tröttnat på att känna sig begränsade på grund av rädsla för att flyga och vill göra något åt det.

Genom Flyg Fri får du hjälp att ändra de tankemönster som hänger ihop med flygrädslan. Det spelar ingen roll om du helt undviker att flyga idag eller om du bara känner ett visst obehag inför flygningen. Det viktiga är att du vill förändring och vill kunna se fram emot flygturen med lugn och glädje. Som en stund att koppla av mellan två destinationer helt enkelt.

Appen Flyg Fri innehåller, förutom information, två mentala avslappningsövningar som hjälper och lär dig att hantera din rädsla för att flyga eller helt bli av med den. Du får lära dig om mental träning – tankens kraft och får konkreta tips för en flygande framtid.

Lycka till
Eva Johansson