söndag 15 april 2007

Avslappning Del 2

Att ha bestämda tider att oroa sig på.

Genom att ha bestämda tider för att oroa sig, kan många människor skjuta upp eller helt bli av med sina negativa tankar om flygning och de tankar som gör dem oroliga.
Den här metoden fungerar bra för människor som tycker om att ha ett strikt schema.
Tiden som är avsatt för att oroa sig över flygning används just bara till det och ingenting annat.
Dessa tankar skall vara helt fria och blir ofta så klara att du ser dem fram för dig.

Visualisering

Det här är en speciell form av självhypnos. Det är en enkel metod som du kan använda dig av när du är helt avslappnad och där du föreställer dig flygningen i så stor detaljrikedom som möjligt. Denna metod kan vara en VÄLDIGT användbar metod för att komma till rätta med rädslan för flygning och alla andra typer av rädsla också för den delen.

Den här metoden kräver också en viss träning. Till en början kan det dessutom känns konstigt att göra.
Om du aldrig har ägnat dig åt någon form av meditation så kan det kännas lite konstigt, men jag lovar dig att visualisering är ett mycket effektivt sätt att bli av med sin rädsla.
Många kända personer, till exempel elitidrottare, har använt sig av visualisering för att föreställa sig en vinst redan innan tävlingen. De föreställer sig helt enkelt att de klarar av att göra det de föresatt sig att utföra. En välkänd golfspelare säger sig ha förbättrat sitt spel avsevärt endast med hjälp av visualisering.

Kontrollerad rytmisk djupandning

Av alla de metoder som man kan lära ut är denna metod kanske den mest effektiva metoden för avslappning.När man är nervös andas man gärna en ytlig andning endast med hjälp av bröstkorgen. Diafragma, eller mellangärdet (som skiljer brösthålan från bukhålan), används då man andas med djupare andetag.Diafragmalandning utförs med en bestämd rytm och kan på så vis hindra stressade personer att andas för snabbt, det vi kallar för att hyperventilera.

Genom att andas långsamt och djupt slappnar du av bättre och kan tänka klarare.Att inte glömma bort att andas djupt och lugnt är väldigt viktigt. När Du blir nervös inför starten så tänk då på andningen. Jag har ofta mött människor som i tandläkarstolen spänner sig så kraftigt att de slutar att andas. Det blir lätt till en ond cirkel.
Jag brukar då be dem att fokusera på hur magen rör sig vid andningen.

Att andas djupt ger syre till hjärnan och man kan då tänka klarare.

Ytterligare ett knep är att först spänna handen till en knytnäve och att sedan direkt slappna av igen.
Att bli av med sin flygrädsla går i stort sett ut på att hela tiden i små steg skjuta gränserna för vad man klarar av.

För att kunna tänja på sina gränser så bör man flytta dem något längre än vad man tror att man klarar av.

Inga kommentarer: